Vet! Helemaal zo slecht nog niet!

Avocado

Over vetten zijn veel misverstanden. Je lichaam heeft vetten nodig om te kunnen functioneren. Vetten worden gebruikt als energiebron, bouwstof en voor structurele moleculen. Ze voorzien ons van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E, F en K. Hoewel vetten veel energie leveren, is het niet de meest effectieve brandstof. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vetten.

Soorten vetten

Er bestaan meerdere soorten vetten, namelijk onverzadigd vet, meervoudig onverzadigd vet en verzadigd vet. Het is belangrijk om deze verschillende soorten vetten in balans te houden. Transvetten (onverzadigd vet) moet je echt proberen te vermijden, want deze zijn echt slecht voor je gezondheid! In Amerika zijn fabrikanten verplicht de hoeveelheid transvetten te vermelden op etiketten, maar hier in Europa is dat nog niet zo. Transvetten verhogen het slechte LDL-cholesterol en verlagen het goede HLD-cholesterol! Transvetten zitten ‘verborgen’ in heel veel verschillende producten zoals koekjes, fastfood en chips. Maar ook in melkpoeder en koffie!

Ook zijn we bang gemaakt voor verzadigde vetten. Dit is zeker niet altijd terecht omdat we bepaalde van deze verzadigde vetten nodig hebben voor de aanmaak van hormonen.

Tegenwoordig krijgen we, door ons huidige voedingspatroon, te veel omega-6 vetten binnen ten opzichten van omega-3 vetten. De juiste verhouding ligt tussen 2:1 en 4:1, maar bij veel mensen is deze verhouding tussen de 10:1 en 30:1. Niet echt de balans die we nodig hebben dus!

In de praktijk

LESS:
beperk je omega 6 (en omega 9) inname. Neem maximaal 1 handje noten per dag, gebruik olijfolie met mate (voornamelijk als dressing) en gebruik kokosolie, roomboter of ghee om in bakken.
Vermijd zonnebloemolie en margarine (transvetten).

MORE:
Verhoog je omega 3 inname door het gebruik van chiazaad, lijnzaad en de Innerwave Powergoodies chlorella en Visolie Omega 3
eat - chlorellaeat - omega 3 visolie

  , , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *