Is melk goed voor elk?

Harvard professoren betwijfelen het nut van het drinken van melk. Na review van 100 studies concluderen de onderzoekers dat de Amerikaanse voedingsrichtlijn die voorschrijft om iedere dag 3 porties magere of halfvolle melk te drinken, niet is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

De belangrijkste reden om melk te drinken, is om te zorgen voor een goede calciuminname, voor het behoud van stevige botten. Er blijkt echter in de wetenschappelijke literatuur geen relatie te vinden tussen de inname van calcium en heupfracturen. Het is opvallend dat er in landen met de hoogste zuivelinname (zoals Zweden) juist een hoger risico is op heupfracturen dan in een land als China. Volgens de onderzoekers is er geen bewijs dat zuivelgebruik op latere leeftijd beschermt tegen botbreuken.

In de Amerikaanse richtlijn wordt 1000 tot 1300 mg calcium per dag aanbevolen. In Nederland wordt ook rond de 1000mg per dag (voor een volwassene) geadviseerd. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt 500 mg per dag aan. Vanwege de voedingswaarde kan het drinken van melk voordelen hebben voor wie ongezond eet, of voor kinderen. Mensen die gezond eten kunnen hun benodigde calcium ook uit andere voedingsmiddelen halen, zoals uit kool, broccoli, bonen en noten en zaden.

(Bron: Elemental Medium)

  ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *