Waarom schrikken mensen als ze horen over vasten? Ontdek het hier!
In mijn praktijk merk ik vaak dat mensen helemaal schrikken als ik ze adviseer om een vastenperiode te proberen. “Niet eten?”, roepen ze verbaasd uit. Maar ik vertel ze met een glimlach dat het gaat om sap, water en thee! Ik begrijp die reactie heel goed, vooral als ik terugdenk aan mijn eigen eerste ervaring met vasten.
Mijn persoonlijke ervaring: Van grote maaltijden naar drie sapjes per dag.
Destijds was ik intensief bezig met krachtsport en at ik wel vijf keer per dag grote maaltijden. Toen iemand me vertelde dat ik moest gaan vasten en slechts drie sapjes van 150 ml per dag mocht drinken, schrok ik ook enorm! Van vijf stevige maaltijden naar drie sapjes, je kunt je voorstellen dat mijn moed me in de schoenen zakte.
Maar destijds begreep ik nog niet hoe vasten werkte en dat het niet alleen talloze gezondheidsvoordelen had, maar ook mijn sportprestaties kon verbeteren.
Vasten en ons oer-instinct: Hoe het in ons DNA zit
Vasten heeft iets oer-instinctiefs. Het zit in ons DNA. Vandaag de dag vasten we echter nauwelijks meer, omdat er geen schaarste is. Als we honger hebben, openen we gewoon de koelkast. Maar vroeger grepen we naar onze speer en gingen we jagen als we wakker werden. Geen eten anders! Waarschijnlijk aten we pas rond 11 uur. Als je het advies van een diëtist volgt, heb je op dat tijdstip al twee keer gegeten!
Het belang van beweging om ons oer-systeem te stimuleren
Om ons oer-systeem te stimuleren, is het belangrijk om ook te bewegen. Op het moment dat ons lichaam moet presteren zonder dat we hebben gegeten, ontstaat er een energietekort in onze cellen. Op dat moment activeert ons lichaam schakelaars die ervoor zorgen dat we vet als energie gaan gebruiken. Dit gebeurt in kleine energiefabriekjes in onze cellen, de mitochondriën.
De suikeroverconsumptie en de gevolgen voor ons lichaam
Er is echter één probleem: de afgelopen 60 tot 80 jaar hebben we ons lichaam lui gemaakt door te veel suiker te consumeren. Statistieken tonen aan dat we gemiddeld 44 kilo suiker per persoon per jaar eten, wat neerkomt op 30 suikerklontjes per dag! Is het dan gek dat je niet afvalt, zelfs als je aan het sporten bent? Je hebt je lichaam getraind om alleen te functioneren op suiker. Tijdens het sporten gebruikt je lichaam suiker als energie in plaats van vet.
Vasten als omkering van het suikergebruik en het activeren van onze mitochondriën
Met vasten draai je dit proces om en activeer je opnieuw je mitochondriën. Naast gewichtsverlies voel je je ook veel energieker. Vet bevat namelijk meer energie dan suiker. Hierdoor hoeft je lichaam niet zo hard te werken en gaat het ook nog eens langer mee.
Door het activeren van de mitochondriën treedt het proces van autofagie op. Dit is waarschijnlijk het beste aspect van vasten. Autofagie zorgt ervoor dat beschadigde delen van het lichaam worden afgebroken, waardoor cellen snel energie kunnen vrijmaken en nieuwe bouwstenen kunnen creëren. Het opruimen van kapotte delen is ook een belangrijk mechanisme om het lichaam goed te laten functioneren. Na een infectie gebruiken cellen autofagie om binnengedrongen bacteriën of virussen te bestrijden.
Autofagie: Het krachtige proces van celreiniging tijdens het vasten
Autofagie is een natuurlijk proces om het lichaam gezond te houden en ziekten te voorkomen. Verstoringen in dit systeem worden in verband gebracht met ziekten zoals de ziekte van Parkinson en bepaalde vormen van kanker, met name borstkanker en eierstokkanker.
Overweeg professionele begeleiding en veilige kuren bij het starten met vasten
Wil je ook eens vasten? Doe dit dan niet zomaar op eigen houtje. Kies voor een veilige en bewezen kuur met begeleiding of zoek hulp bij een professional. Lees altijd de medische disclaimer van kuurproducten, vooral als je gezondheidsproblemen hebt.
Ga de uitdaging aan en ontdek de voordelen van vasten voor jezelf!
Aschwin van Diermen – Innerwave coach
Bronnen:
- https://www.suikerinfo.nl/consumptiecijfers
- The effect of long term calorie restriction on in vivo hepatic proteostatis: a novel combination of dynamic and quantitative proteomics.
- https://www.nemokennislink.nl/publicaties/nobelprijs-voor-ontrafeling-autofagie