Huidverjonging van binnenuit

In dit artikel lees je:

De verzorging van je huid begint op je bord. Als je voeding te weinig van één of meer vitamines of mineralen bevat, zal je dit op termijn zeker zien aan je uiterlijk. Maar als je let op je leefstijl en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, dan blijft jouw huid er langer jong uitzien.

 

Wil jij heel lang een perzikhuidje houden? Let dan vooral op de volgende nutriënten.

 

Beschermende antioxidanten

 

Uv-straling en luchtvervuiling veroorzaken vrije radicalen, die het collageen en DNA in je huid beschadigen. Vandaar dat door zonnebaden de huid sneller veroudert en rimpels verschijnen. Een deel van onze rimpels kunnen we uitstellen door niet in de zon te gaan bakken en je goed in te smeren met een factor.

 

Verschillende vitamines en mineralen (vitamines C en E, zink en selenium) hebben een functie als antioxidant. Ze vangen vrije radicalen weg en beschermen zo de lichaamscellen. Antioxidanten hebben ieder verschillende werkingsmechanismen en zijn niet inwisselbaar.  Als je gevarieerd eet, krijg je veel verschillende voedingsantioxidanten binnen.  Zo is vitamine C werkzaam in een waterige oplossing en vitamine E in vet.  Vitamine E vindt je in noten, zaden en plantaardige oliën.

 

Naast de vitamines en mineralen, bevat ons eten nog meer natuurlijke antioxidanten. Zoals OPC in druiven(schillen), ECGC in groene thee, resveratrol (druivenpitten, rode wijn), flavonoïden (bessen) en de specerij kurkuma. En niet te vergeten de carotenoïden zoals betacaroteen, lycopeen, astaxanthine, zeaxanthine en luteïne. Dit zijn natuurlijke pigmenten die aanwezig zijn in oranje, roze en rode groenten en fruit. Ze zijn belangrijk voor je gezondheid en voor je huid.

 

Collageenvorming stimuleren

 

Als je ouder wordt neemt de lichaamseigen aanmaak van collageen af. Het gevolg: rimpels en huidverslapping. De snelheid waarmee dit gebeurt is deels erfelijk bepaald. Daarnaast kunnen externe factoren zoals uv-straling en roken door bovengenoemde vrije radicaalvorming het proces van collageenafbraak versnellen.

 

 

Om je collageenaanmaak zo goed mogelijk te ondersteunen is het zaak om je huid te beschermen tegen de zonnestralen en om niet te roken en weinig suiker en alcohol te gebruiken.  Collageen is een dierlijk eiwit, dat ook voorkomt in onze voeding. Tegenwoordig eten we minder collageen dan vroeger. Collageenrijke delen zoals botten, beenmerg, huid of pezen worden nauwelijks meer gegeten. Wil je meer collageen eten? Zelf getrokken bouillon van botten is een goede bron van collageen. Ook het vlies van een eierschaal en de huid van vis bevat collageen. Vitamine C is niet alleen een antioxidant, maar is ook belangrijk voor de vorming van collageen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Huidverjonging van binnenuit
De verzorging van je huid begint op je bord. Als je voeding te weinig van één of meer vitamines of mineralen bevat, zal je dit op termijn zeker zien aan...
Lees verder
Sappenkuur
Tegenwoordig kun je overal wel een sappenkuur bestellen. Het detoxen van je lichaam is echter veel meer dan alleen een sappenkuur. Want door alleen puur detox sappen te drinken, leg...
Lees verder

Schrijf je in voor de online webinar

Heb je vragen en wil je graag meer weten over detoxen?

Schrijf je in voor de online webinar