15 voedingsstoffen voor een gezonde en jonge huid: ontdek ze hier!

In dit artikel lees je:

Een gezonde en jonge huid willen we allemaal wel, toch? En hoewel we vaak denken aan crèmes en lotions om onze huid te verzorgen, begint een gezonde huid eigenlijk op ons bord. Onze huid is namelijk ons grootste orgaan en weerspiegelt de gezondheid van ons lichaam. Als je te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je dit op termijn zeker terugzien aan je uiterlijk. Maar als je let op je voeding en levensstijl, dan blijft jouw huid er langer jong uitzien.

 

In deze blog bespreken we welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor een gezonde en jonge huid, en geven we tips hoe je deze voedingsstoffen op een makkelijke manier kunt binnenkrijgen.

 

Beschermende antioxidanten

Uv-straling en luchtvervuiling veroorzaken vrije radicalen, die het collageen en DNA in je huid beschadigen. Vandaar dat door zonnebaden de huid sneller veroudert en rimpels verschijnen. Een deel van onze rimpels kunnen we uitstellen door niet in de zon te gaan bakken en je goed in te smeren met een factor.

 

Verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamines C en E, zink en selenium, hebben een functie als antioxidant. Ze vangen vrije radicalen weg en beschermen zo de lichaamscellen. Antioxidanten hebben ieder verschillende werkingsmechanismen en zijn niet inwisselbaar. Het is dus belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je veel verschillende voedingsantioxidanten binnenkrijgt. Zo is vitamine C werkzaam in een waterige oplossing en vitamine E in vet. Vitamine E vindt je bijvoorbeeld in noten, zaden en plantaardige oliën.

 

Naast de vitamines en mineralen, bevat ons eten nog meer natuurlijke antioxidanten, zoals OPC in druiven(schillen), ECGC in groene thee, resveratrol (druivenpitten, rode wijn), flavonoïden (bessen) en de specerij kurkuma. En niet te vergeten de carotenoïden zoals betacaroteen, lycopeen, astaxanthine, zeaxanthine en luteïne. Dit zijn natuurlijke pigmenten die aanwezig zijn in oranje, roze en rode groenten en fruit. Ze zijn belangrijk voor je gezondheid en voor je huid.

 

 

 

Collageenvorming stimuleren

Als je ouder wordt, neemt de lichaamseigen aanmaak van collageen af. Het gevolg hiervan zijn rimpels en huidverslapping. De snelheid waarmee dit gebeurt is deels erfelijk bepaald. Daarnaast kunnen externe factoren, zoals uv-straling en roken door bovengenoemde vrije radicaalvorming, het proces van collageenafbraak versnellen.

 

Om je collageenaanmaak zo goed mogelijk te ondersteunen, is het zaak om je huid te beschermen tegen de zonnestralen en om niet te roken en weinig suiker en alcohol te gebruiken. Collageen is een dierlijk eiwit dat ook voorkomt in onze voeding. Tegenwoordig eten we minder collageen dan vroeger. Collageenrijke delen zoals botten, beenmerg, huid of pezen worden nauwelijks meer gegeten. Wil je meer collageen eten? Zelf getrokken bouillon van botten is een goede bron van collageen. Ook het vlies van een eierschaal en de huid van vis bevatten collageen. Vitamine C is niet alleen een antioxidant, maar is ook belangrijk voor de vorming van collageen.

 

Hier zijn nog meer voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde en jonge huid:

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en zijn belangrijk voor een gezonde huid. Ze helpen de huid te beschermen tegen zonneschade en verminderen ontstekingen die kunnen leiden tot huidveroudering. Je kunt omega-3 vetzuren vinden in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Ook lijnzaadolie, walnoten en chiazaad bevatten deze vetzuren.

 

Vitamine A

Vitamine A is essentieel voor een gezonde huid. Het speelt een rol bij de celdeling en het herstel van de huid. Daarnaast heeft het een positief effect op de talgproductie en helpt het de huid gehydrateerd te houden. Vitamine A kun je vinden in oranje groenten en fruit, zoals wortelen, zoete aardappelen en mango’s. Ook in lever, vis en zuivelproducten is vitamine A te vinden.

 

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen en het herstel van de huid. Daarnaast heeft zink een ontstekingsremmende werking en helpt het de huid te beschermen tegen zonneschade. Zink kun je vinden in vlees, vis, schaaldieren, noten en zaden.

 

Selenium

Selenium is een antioxidant en helpt de huid te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast speelt het een rol bij de aanmaak van collageen. Selenium kun je vinden in noten, vis en schaaldieren.

 

Tips voor een gezonde en jonge huid

Naast het eten van de juiste voedingsstoffen, zijn er nog andere manieren om je huid gezond en jong te houden:

 

 • Bescherm je huid tegen de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge factor en draag een hoed of pet als je langdurig in de zon bent.
 • Rook niet en vermijd rokerige omgevingen. Roken versnelt het verouderingsproces van de huid en zorgt voor rimpels.
 • Vermijd overmatig alcoholgebruik. Alcohol droogt de huid uit en kan zorgen voor rimpels en een doffe teint.
  Hydrateer je huid van binnenuit door voldoende water te drinken.
 • Slaap voldoende en zorg voor een goede nachtrust. Tijdens de nachtrust herstelt je lichaam en dus ook je huid.
 • Verminder stress. Stress zorgt voor een hoger cortisolniveau in je lichaam, wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne en eczeem.
 • Reinig je huid dagelijks. Verwijder make-up en vuil van je gezicht om verstopte poriën en huidproblemen te voorkomen.
 • Gebruik natuurlijke en milde huidverzorgingsproducten. Kies producten die passen bij jouw huidtype en vermijd agressieve ingrediënten.
 • Beweeg regelmatig. Door te bewegen stimuleer je de bloedcirculatie en breng je zuurstof en voedingsstoffen naar je huid.
 • Eet gevarieerd en voedzaam. Zorg voor een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten.

 

Een gezonde en jonge huid begint op je bord. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden, kun je ervoor zorgen dat je huid er langer jong en gezond uitziet. Daarnaast zijn er nog andere factoren die bijdragen aan een gezonde huid, zoals voldoende slaap, stressvermindering en het gebruik van milde huidverzorgingsproducten. Door een gezonde levensstijl aan te houden en je huid goed te verzorgen, kun je de natuurlijke veroudering van je huid vertragen en een gezonde en stralende huid behouden.

 

Gezonde groet,

Patrick Willems

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ontdek de Unieke Kracht van Innerwave Detox: Volwaardige Reiniging in 3 Krachtige Fases
Ontdek de Kracht van de 'Get Ready Fase': Waarom Innerwave Detox Uniek is Ben je op zoek naar een detoxkuur die verder gaat dan alleen sapjes en je lichaam op...
Lees verder
Het Belang van Ontgiften: Reinig je Lichaam voor een Gezonder Leven
In een wereld vol vervuiling en ongezonde voedingskeuzes lijkt het zelfreinigende vermogen van ons lichaam in gevaar te zijn. Vergelijkbaar met een stromende rivier die vervuiling kan wegspoelen, heeft ons...
Lees verder

Schrijf je in voor de online webinar

Heb je vragen en wil je graag meer weten over detoxen?

Schrijf je in voor de online webinar