Erwtensoep

In dit artikel lees je:

Erwtensoep

 

Soep is altijd fijn, zeker in de winter. Het is een makkelijke manier om veel groenten (en dus vezels) binnen te krijgen. En dat is handig, want als we goed voor onze darmen willen zorgen, hebben we wel 500 gram groenten per dag nodig! Soep is ook een goede manier om groenten die je nog hebt liggen op te maken, want je kan overal soep van maken.

 

Bij ons is donderdag soepdag. Je kent het wel, zo’n dag dat er eigenlijk veel te veel moet gebeuren en vooral alles tegelijk. Donderdagmiddag moet het ene kind om 5 uur voetballen en de ander om half 6 op atletiek zijn, wat een kwartier fietsen is. De een is dan om 6 uur klaar, de ander om half 7, en de derde moet om uiterlijk 6 uur van de crèche gehaald worden. Tijd om te koken en om rustig met elkaar aan tafel te zitten is er dus niet. We hebben de taxidienst gelukkig goed verdeeld met z’n tweeën, en op donderdag zorg ik altijd voor een pan soep. Op te warmen voor degenen die aan tafel kunnen. Van de jongens mocht ik op andere dagen geen soep maken want één keer per week vinden ze wel genoeg. Totdat ze deze soep proefden! Deze mag wel vaker op tafel van ze.

 

Erwtensoep maakte ik vroeger altijd uit een blik of pakje, met een rookworst erbij. Maar sinds ik puur en onbewerkt eet, heb ik geen erwtensoep meer gegeten, want daar is niet veel puurs en onbewerkts aan. Tijd dus voor een gezonde versie. Het is iets meer werk dan een blik opwarmen, maar dan heb je ook wat! En je kan het makkelijke van te voren maken en invriezen of koud wegzetten voor de volgende dag. Wist je trouwens dat erwtensoep laxerend werkt? Soepiedepoepie dus!

 

Nodig

 

400 gram spliterwten
2 laurierblaadjes
4 bouillonblokjes
2 liter water
5 biologische kippenvleugels
½ knolselderij
2 zoete aardappels
1 prei
1 winterwortel

 

Bereiden

 

Kook het water in een grote pan en voeg de spliterwten, laurierblaadjes en bouillonblokjes toe. Zorg ervoor dat je bouillonblokjes gebruikt zonder E621. Dat is nogal een opgave want die heeft nogal wat schuilnamen.

 

Voeg de kippenvleugels erbij, snijd de knolselderij en de zoete aardappel in blokjes en doe deze ook in de pan. Laat alles 40 minuten koken.

 

Haal de kippenvleugels uit de pan en verwijder de botten en pezen. Doe het vlees terug in de pan.
Snijd de prei en de wortel klein en voeg deze ook toe.
Laat de soep dan nog minimaal 30 minuten pruttelen, en roer af en toe door.
Verwijder de laurierblaadjes en dien de soep op met bijvoorbeeld glutenvrije crackers en avocado-kruidenboter. Recepten hiervoor vind je op www.voedingvanleen.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ontdek de Unieke Kracht van Innerwave Detox: Volwaardige Reiniging in 3 Krachtige Fases
Ontdek de Kracht van de 'Get Ready Fase': Waarom Innerwave Detox Uniek is Ben je op zoek naar een detoxkuur die verder gaat dan alleen sapjes en je lichaam op...
Lees verder
Het Belang van Ontgiften: Reinig je Lichaam voor een Gezonder Leven
In een wereld vol vervuiling en ongezonde voedingskeuzes lijkt het zelfreinigende vermogen van ons lichaam in gevaar te zijn. Vergelijkbaar met een stromende rivier die vervuiling kan wegspoelen, heeft ons...
Lees verder

Schrijf je in voor de online webinar

Heb je vragen en wil je graag meer weten over detoxen?

Schrijf je in voor de online webinar