Eczeem

In dit artikel lees je:

ECZEEM

 

Eczeem is een veel voorkomende huidaandoening en is in feite een chronische ontsteking van de epidermis (opperhuid). De huid jeukt meestal erg en gaat gepaard met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes en of korstjes.

Constitutioneel eczeem berust op een atopische constitutie (atopie = vorm van allergie bij hiervoor). Het vroege stadium bij zuigelingen wordt dauwworm genoemd. Vooral de huid van het gelaat is dan nattend, rood en sterk jeukend. Na het eerste levensjaar spreken we van constitutioneel eczeem en is het vooral gelokaliseerd in de elleboog- en knieholten, aan de polsen en in de nek. Vaak is er een samenhang met astma, hooikoorts en darmklachten. De reguliere therapie bestaat vooral uit smeren (vet houden of corticosteroïden) en is uitsluitend symptomatisch.

 

Oorzaak


Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen, die sterk kunnen verschillen. De oorzaak bevindt zich meestal in de darmen (1), waarbij voedselallergie of voedselovergevoeligheden ook vaak een rol spelen.

 

Bij vrijwel alle kinderen met dauwworm is er sprake van een energetische zwakte (traagheid) van de nieren, ontstaan door een toxische belasting die kan ontstaan door een verstoorde darmflora of een periode van uitdroging. Ook bij oudere kinderen en volwassenen met constitutioneel eczeem is er sprake van een toxische belasting, die de klachten opwekt en in stand houdt. De epigenitica laat zien, dat deze toxische belasting een erfelijke aanleg kan activeren. Allerlei toxische factoren kunnen deze klachten aanwakkeren, zoals inentingen, insecticiden, medicatie, narcose, tandartsvloeistoffen en materialen, kleur- en verfstoffen, darmklachten en voeding met toxines (zware metalen). Maar denk ook aan onverwerkte emoties, zoals angst, deze kunnen veel vormen van eczeem activeren.

 

Een andere belangrijke oorzaak van veel vormen van eczeem is een dysbiose in de darmen, veel al met een pathogene gist of schimmelbelasting. In de meeste gevallen is er ook sprake van een “Leaky gut” met niet-allergische voedselovergevoeligheden.

 

 

Wat kun je er aan doen

 

Het herstellen van de darmwand en darmflora, als mede het immuunsysteem versterken heeft dan prioriteit. Dit kan op meerdere manieren, maar vaak duurt de behandeling zeker 3 maanden en vaak nog langer. Wat voor mij altijd de snelste resultaten geeft is een goede detoxkuur. Deze moet dan wel alles in zich hebben, goede supplementen die de pH herstellen, de darmwand schoonmaken, de darmflora herstellen en de huid reinigen. Hiernaast is een vaste kuur nodig om het lichaam te resetten en de ontstekingen te verlagen. Verder vul je deze combi aan het met darmspoelingen om de overtollige toxines snel te kunnen weg werken. In de meeste gevallen is er ook sprake van een “Leaky gut” met niet allergische voedselovergevoeligheden. Het is dan ook slim om de kuur te versterken met bijvoorbeeld een goed gemaakte bottensoep en probiotica. Na de kuur is het belangrijk om dit verder op te pakken, als mede te kijken naar onverwerkte emoties.

 

  • Altered Gut Microbiota Composition Associated with Eczema in Infants.

 

Aschwin van Diermen
www.leny-mathiz.nl
www.innerfresh.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ontdek de Unieke Kracht van Innerwave Detox: Volwaardige Reiniging in 3 Krachtige Fases
Ontdek de Kracht van de 'Get Ready Fase': Waarom Innerwave Detox Uniek is Ben je op zoek naar een detoxkuur die verder gaat dan alleen sapjes en je lichaam op...
Lees verder
Het Belang van Ontgiften: Reinig je Lichaam voor een Gezonder Leven
In een wereld vol vervuiling en ongezonde voedingskeuzes lijkt het zelfreinigende vermogen van ons lichaam in gevaar te zijn. Vergelijkbaar met een stromende rivier die vervuiling kan wegspoelen, heeft ons...
Lees verder

Schrijf je in voor de online webinar

Heb je vragen en wil je graag meer weten over detoxen?

Schrijf je in voor de online webinar