“Jouw mentale kracht, onze gezamenlijke missie: Samen bouwen aan veerkracht en welzijn voor jongvolwassenen.”

In dit artikel lees je:

Uit recent onderzoek van de GGD onder 70.000 jongeren tussen de 16 en 25 jaar blijkt dat meer dan de helft van hen te maken heeft met psychische klachten. In deze blog bespreken we hoe we psychische klachten kunnen proberen te voorkomen en bieden we uitgebreide tips en adviezen voor jongeren die momenteel last hebben van psychische problemen. Laten we samen werken aan een betere geestelijke gezondheid voor iedereen.

 

Praat over je gevoelen

 

Een van de belangrijkste stappen om met psychische klachten om te gaan, is open zijn over je gevoelens. Zoek een vertrouwenspersoon waarmee je kunt praten, zoals een vriend, familielid, leraar of counselor. Door je gedachten en gevoelens te delen, krijg je inzicht in je emoties en kun je hulp en steun ontvangen van anderen.

 

Zoek professionele hulp

 

Als je psychische klachten ervaart, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog, psychiater of therapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van coping-strategieën en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van je klachten.

 

Zorg voor jezelf

 

Het is cruciaal om goed voor je lichaam en geest te zorgen. Zorg voor een gezond en evenwichtig dieet, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Deze factoren zijn essentieel voor je algehele welzijn en kunnen een positieve invloed hebben op je psychische gezondheid.

 

Verminder stress

 

Probeer stress te verminderen door tijd in te plannen voor ontspanning en zelfzorg. Dit kan meditatie, yoga, een wandeling in de natuur of het lezen van een boek zijn. Door regelmatig tijd voor jezelf te nemen, kun je je geestelijke gezondheid verbeteren en beter met stress omgaan.

 

Bouw een ondersteunend netwerk op

 

Omring jezelf met mensen die je steunen en begrijpen. Een sterk sociaal netwerk kan je helpen om met psychische klachten om te gaan en je gevoel van verbondenheid vergroten. Dit kan bestaan uit vrienden, familie, leraren, therapeuten of steungroepen.

 

Stel realistische doelen

 

Het stellen van realistische en haalbare doelen kan je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen en een gevoel van voldoening te creëren. Probeer kleine, haalbare doelen te stellen en vier je successen.

 

Leer omgaan met tegenslagen

Tegenslagen zijn een normaal onderdeel van het leven. Leer hoe je met teleurstellingen en uitdagingen kunt omgaan door veerkracht te ontwikkelen. Dit kan betekenen dat je leert om je emoties te accepteren, je aan te passen aan veranderingen en positief te blijven in moeilijke tijden.

 

 

Beperk sociale media en schermtijd

Sociale media en overmat ig schermgebruik kunnen bijdragen aan psychische klachten, zoals angst en depressie. Probeer je schermtijd te beperken en leg je telefoon of andere apparaten weg tijdens sociale interacties. Gebruik sociale media op een bewuste manier en vergelijk jezelf niet met anderen op basis van hun online profielen.

 

Zoek activiteiten die je gelukkig maken

 

Besteed tijd aan activiteiten waar je van geniet en die je een gevoel van voldoening geven. Of het nu gaat om sporten, schilderen, muziek maken of vrijwilligerswerk, het nastreven van je passies kan je helpen om je stemming te verbeteren en stress te verminderen.

 

Overweeg mindfulness en meditatie

 

Mindfulness en meditatie kunnen effectieve hulpmiddelen zijn om met psychische klachten om te gaan. Ze kunnen je helpen om je aandacht te richten op het huidige moment en om negatieve gedachten en emoties los te laten. Er zijn veel apps en online bronnen beschikbaar om te leren mediteren en mindfulness te beoefenen.

 

Conclusie:

Het aanpakken van psychische klachten bij jongvolwassenen is een belangrijke kwestie die aandacht en actie vereist. Door open te zijn over je gevoelens, professionele hulp te zoeken, goed voor jezelf te zorgen en een ondersteunend netwerk op te bouwen, kun je beter omgaan met psychische problemen en een gezondere geestelijke gezondheid bevorderen. Vergeet niet dat hulp vragen een teken van kracht is, en er zijn mensen en middelen beschikbaar om je te ondersteunen op je pad naar welzijn.Gezonde groet,

Patrick Willems

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ontdek de Unieke Kracht van Innerwave Detox: Volwaardige Reiniging in 3 Krachtige Fases
Ontdek de Kracht van de 'Get Ready Fase': Waarom Innerwave Detox Uniek is Ben je op zoek naar een detoxkuur die verder gaat dan alleen sapjes en je lichaam op...
Lees verder
Het Belang van Ontgiften: Reinig je Lichaam voor een Gezonder Leven
In een wereld vol vervuiling en ongezonde voedingskeuzes lijkt het zelfreinigende vermogen van ons lichaam in gevaar te zijn. Vergelijkbaar met een stromende rivier die vervuiling kan wegspoelen, heeft ons...
Lees verder

Schrijf je in voor de online webinar

Heb je vragen en wil je graag meer weten over detoxen?

Schrijf je in voor de online webinar