Vragen die veel voorbijkomen
Door het lichaam te reinigen en een douche van binnenuit te geven met een heel langzaam vulritme, kan het lichaam zich ontdoen van fysieke én emotionele ballast. Dit heeft tot gevolg dat er ruimte vrijkomt aan de darmwand waardoor juist de lichaamseigen bacteriën zich weer kunnen nestelen en de flora zich weer kan herstellen.
De therapie traint de darm juist om een goede peristaltiek te krijgen. Ook het herstellen van de flora, heeft tot gevolg dat de peristaltiek zich herstelt. De darm is een spier en zoals je de darm kunt trainen in ophouden, zo kun je de darm ook trainen in loslaten. Het reinigen duurt totdat het lichaamseigen herstelvermogen weer hersteld is.
Al in de geschriften Ebus Papyrus staat dat het reinigen van het lichaam door water in de darm te laten stromen, de manier was om ziektes te voorkomen. Dit geschrift dateert uit 1500 v. Chr. Sindsdien is colonhydrotherapie beoefend. Helaas worden in de Nederlandse ziekenhuizen de behandelingen niet meer uitgeoefend sinds 1976 omdat ze zijn vervangen door purgeer- en laxeermiddelen.
Zorgt dat je goed eet, veel vezels en goede vetten, zoals fruit, noten, zaden, pitten en kokosvet. Groenten niet doorkoken, beter is wokken of stomen. Zorg voor voldoende eiwitten, vnl uit vis en kip. Dit alles zorgt voor verzadiging, waardoor de drang naar zoet weg blijft.
Blijkbaar heb je een vernauwing of een obstructie in je darmen.
Vooral met innerlife doorgaan, tot de glijmassa volledig door de darm is.
Drink voldoende water (minimaal 2 liter), neem darmspoelingen (klysma’s), stop tijdelijk met chlorella tot de transit spontaan hersteld.
Als je één van de supplementen vergeet, dan is dat geen probleem. Neem deze op een later tijdstip in tijdens de maaltijd (chlorella) of als tussendoortje (green kamut). Ben je de Innerlife of psyllium husk vergeten, dan ga je gewoon door zoals kuurprogramma aangeeft.
Veel afval- en gifstoffen zijn kleur- en geurloos en besef dat er bij elke spoeling wel degelijk iets loskomt. Het is wel belangrijk dat je de tijd neemt voor een spoeling en besef dat stress of spanningen je darmen verkrampen en je darmen dan inderdaad minder los laat. Zorg tijdens de spoeling voor ontspanning en als je gestesst bent, verplaats de spoeling dan naar een later tijdstip of naar de volgende dag.
Liever geen medicijnen. Magnesium (verkrijgbaar bij apotheek of reformwinkel) zou kunnen helpen. Ook kun je tegelijk met je handen en voeten in warm water gaan zitten. Niet helemaal in bad gaan zitten. Vaak is het ook een tekort aan vocht, drink dan water. Water met citroen kan ook helpen.
Het koud hebben is een bekend verschijnsel tijdens het Innerwaven.
Gebruik hiervoor een kersenpittenzak of warmwaterzak/kruik en leg dit eventueel in bed voordat je gaat slapen. Kleed je wat warmer aan en ga lekker vroeg naar bed.
Je kunt de canule even insmeren met een beetje kokosvet. Dat glijdt gemakkelijker. Inbrengen hoeft niet pijnlijk te zijn.
Trek de canule een stukje terug, waardoor er meer ruimte ontstaat. Controleer desnoods nog eens of de canule niet verstopt is door ontlasting.
Doe wat rek-, torsie- en buigoefeningen om je darmwerking te bevorderen en blijf in de buurt van het toilet of toiletemmer. Het is normaal om jezelf meerdere keren achter elkaar een klysma te geven. Neem de tijd.
Afhankelijk van je motivatie, maar in principe net zolang tot het spoelwater schoon is. De een doet liever 3 keer een klysma van 2 liter, de ander geeft de voorkeur aan 10 spoelbeurten van een halve liter.
Net als bij het stoppen met roken, kan het plotseling loslaten van gifstoffen tot hoofdpijn en katerig gevoel leiden. In dit geval is het goed door te gaan totdat de hoofdpijn verdwijnt. Zijn de klachten echter zo ernstig dan is het beter juist te stoppen, om het lichaam niet plotseling bloot te stellen aan teveel gifstoffen.
Schaf in dat geval een flexibele canule aan met de grootste lengte. Hiermee komt het kraantje dichter in handbereik. Bovendien is een flexibele canule erg prettig in gebruik.
Trek de canule een stukje terug, waardoor er meer ruimte ontstaat. Controleer desnoods nog eens of de canule niet verstopt is door ontlasting.
Doe wat rek-, torsie- en buigoefeningen om je darmwerking te bevorderen en blijf in de buurt van het toilet of toiletemmer. Het is normaal om jezelf meerdere keren achter elkaar een klysma te geven. Neem de tijd.
Probeer tijdens de Detoxfase (stap 2) iedere dag 1 á 2 x per dag een spoeling te nemen. Afhankelijk van je motivatie, maar in principe spoel je net zolang tot het spoelwater schoon is. De één doet liever 3 keer een klysma van 2 liter, de ander geeft de voorkeur aan 10 spoelbeurten van een halve liter.
Net als bij het stoppen met roken, kan het plotseling loslaten van gifstoffen tot hoofdpijn en een katerig gevoel leiden. In dit geval is het goed door te gaan totdat de hoofdpijn verdwijnt. Zijn de klachten echter dusdanig ernstig dat u liever wilt stoppen, doe dat dan ook; om het lichaam niet plotseling bloot te stellen aan teveel gifstoffen.
Voor het lichaam is het natuurlijk geen gebruikelijke ervaring. Tijdens het spoelen zal er druk ontstaan in de buik en zal uw buik gaan opzetten. Meestal koelt het lichaam ook vrij snel af, omdat u deels ontkleed bent en mogelijk op een koude badkamervloer bezig bent.
Zodra de vloeistof de darm inloopt kan het reageren met krampen. Dit voelt alsof u diarree hebt.
Het is belangrijk om dit als signaal op te merken maar er verder niets mee te doen. Adem rustig door. U zult merken dat de kramp weggaat en dat uw darm meer water kan opnemen. Wanneer uw darm vol genoeg is, zal de kramp blijven en uw buik strak gaan staan. Ga niet zolang door dat het echt pijn gaat doen, dat is niet nodig. U kunt nu de vloeistof lozen, zonder te persen. Hierdoor voelt u direct weer verlichting. Na het lozen kan er nog eens kramp ontstaan en zal blijken dat uw darm nog eens vloeistof wil lozen. Blijf in de buurt van het toilet, dit kan zich enkele malen herhalen.
De eerste keer zal het wellicht vreemd zijn om iets via de anus in te brengen. Wanneer u echter ontspant zult u zien dat dit absoluut niet pijnlijk is. Daarna kunt u de canule rustig aan nog iets verder naar binnen duwen. Wanneer u tegen uw darmwand aanzit zult u dit voelen, net zoals wanneer u met de canule op uw onderarm duwt. Dit doet geen pijn, maar u voelt het wél. Als u niets doet wat pijn oproept, dan zult u ook niet gemakkelijk schade aan uw lichaam kunnen veroorzaken.
Ja, deze zal er gemakkelijk uit glijden. Indien de canule nat is geworden dan kan deze er ook spontaan uit glijden. Hier zult u even alert op moeten zijn. Zo nodig kunt u een canule met oppompbare ballon kiezen, die in de darm blijft hangen. Op elk gewenst moment kunt u deze weer leeg laten lopen. Dit is een heel gemakkelijke handeling.
Ja, in theorie zou dit goed kunnen. Immers, de darm staat onder spanning en er kan veel waterige ontlasting uitlopen. Het is daarom raadzaam de eerste keer op het toilet te starten, zodat u weet hoe uw lichaam reageert en hoe de procedure in zijn werking gaat. In de handleiding staat precies beschreven wat u het beste kunt doen. Wanneer u overstapt op een liggende spoeling dan zult u alert moeten zijn op het moment dat u met een volle darm naar het toilet of de toiletemmer gaat. Het staan en lopen veroorzaakt een extra prikkel om te willen ontlasten. Om die reden is het aan te raden de afstand tussen matras en toilet(-emmer) zo klein mogelijk te houden. Zorg desnoods voor een stuk plastic of doeken om een en ander op te kunnen vangen.
Op het bed kunt u onderleggers plaatsen. Deze lekken niet door en kunnen na gebruik weggegooid worden. Naast het bed kunt u een toiletemmer plaatsen zodat u geen grote afstanden tot het toilet hoeft te overbruggen. Houdt zo nodig enkele handdoeken in de buurt voor het geval er toch een ongelukje gebeurt.
Het zal niet snel gebeuren dat er teveel water naar binnen gaat. De darm zal zelf aangeven wanneer het voldoende is door middel van lichte krampen. Als de kramp verdwijnt, kan er nog iets meer naar binnen. Als de kramp blijft, is er voldoende water in de darm. Daarnaast kan de darm ook reageren met weerstand door het teveel er direct weer uit te laten lopen. Dit alles kan geen kwaad voor de darm. Het lichaam ‘regelt’ als het ware zelf wel hoeveel het verdraagt.
Je kunt de canule even insmeren met een beetje kokosvet of olijfolie. Dat glijdt gemakkelijker. Inbrengen hoeft absoluut niet pijnlijk te zijn.
Het is alleen van belang dat het uiteinde ver genoeg is ingebracht zodat deze niet uit de anus glijdt. Dieper inbrengen is niet nodig, de vloeistof zal uit zichzelf haar weg wel zoeken. Diep inbrengen zorgt er soms voor dat uw canule verstopt raakt en kan ook druk geven op de darmwand. Dat is niet wenselijk.
Het is alleen van belang dat het uiteinde ver genoeg is ingebracht zodat deze niet uit de anus glijdt. Dieavper inbrengen is niet nodig, de vloeistof zal uit zichzelf haar weg wel zoeken. Diep inbrengen zorgt er soms voor dat uw canule verstopt raakt en kan ook druk geven op de darmwand. Dat is niet wenselijk.
Dit wordt door jouw eigen lichaam bepaald. Het enige juiste antwoord is dan ook: je voelt zelf hoeveel water je darmen kunnen verdragen. Het klysma is zo ontworpen dat je een groot waterreservoir hebt en gemakkelijk de watertoevoer kunt regelen. Hoe hoger de zak of kan staat/hangt, hoe sneller de vloeistof zal stromen. Met het kraantje regel je de inloopsnelheid. Dit maakt het gemakkelijk om je te ontspannen en te voelen wat je lichaam aankan. Vertrouw daarom op je eigen lichaam en neem de regie over de watertoevoer.
Hippocrates, in de 4e en 5e eeuw voor Christus, gebruikte de klysma’s bij koorts en andere gezondheidsklachten. Ook de Grieks-Romeinse arts Claudius Galenus, die rond het jaar 200 leefde, was een groot bewonderaar van Hippocrates en zag het nut in van klysma’s. Naast water schreef hij behandelingen voor met verschillende uittreksels van honing, kruiden en olie.
De Essenen, 3e eeuw, stelden: ‘ de onreinheid binnen is groter dan de onreinheid buiten. Hij die slechts de buitenzijde reinigt is als een grafkelder, die aan de buitenkant mooi beschilderd is maar van binnen vol zit met vreselijke onreinheid en gruwelen’.
Ook vroege Afrikaanse volkeren, waaronder Nigerianen, maakten graag gebruik van het klysma. In Ivoorkust gebruikte men een kalebas gevuld met water. Andere Afrikaanse stammen gebruikten een holle koeienhoorn.
Sindsdien is het gebruik steeds algemener bekend geworden en is het een artikel wat in veel huishoudens zijn nut heeft bewezen.
De kleur en geur van de vloeistof die je darm verlaat na een darmspoeling kun je aanhouden als richtlijn. Hoe schoner de vloeistof, hoe schoner de darm. We weten echter ook uit ervaring dat sommige Innerwavers door de jaren heen meerdere lagen mucus en harde stukken in hun darm hebben. Die hebben dagen / weken nodig om los te komen.
Ja, beweging bevordert het ontgiftingsproces! Sport echter met een lage intensiteit. Doordat je minder eet heb je ook minder energie. Stevig wandelen en rustig joggen is zelfs aan te raden. Ook yoga is een aanrader tijdens de detox kuur.
Je kunt een spoeling het beste voor of anderhalf uur na je maaltijd nemen. Het is belangrijk dat je de tijd neemt voor je spoeling. Een keer geen tijd? Dit is niet erg. Stel je spoeling uit naar een ander tijdstip. Het is met name belangrijk dat je ontspannen bent. Hoe meer ontspannen, hoe meer je lichaam zal loslaten!
Laat het water in kleine hoeveelheden binnen lopen. Laat 1/6 deel binnen, sluit de aanvoer en masseer je darm. Daarna de andere vijf delen op dezelfde manier. Kun je het alsnog niet houden? Gewoon ‘loslaten’ op het toilet! De ene keer lukt het om de vloeistof een kwartier binnen te houden, de andere keer nog geen 10 seconden.
Voeg een paar druppels citroensap toe aan Innerlife & Green Kamut. Dit neutraliseert de smaak. Je kunt het ook mengen met een vers geperste sinaalsappel en aanvullen met water.
Hoofdpijn ontstaat doordat je bloedvaten vernauwen ter bescherming van je organen (o.a. hersenen). Ook om de vrijgekomen gifstoffen zo snel mogelijk via de uitscheidingsorganen uit te scheiden. Drink veel water, zorg voor voldoende beweging en ga vroeg naar bed. Als laatste redmiddel kun je een paracetamol nemen, maar liever niet.
Verkoudheid en ziekte symptomen zijn normaal in de eerste fase van ontgifting. Dit betekent dat je lichaam alle sluizen open zet om beter te worden. Meer weten? Google maar eens ‘De Zes Ziektestadia’ volgens Dr. Reckeweg.
Een opgeblazen buik is een goed teken: het duidt erop dat er heel wat op te ruimen is. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt! Dit voorkomt dat je verstopt raakt door de PowerGoodies. Het is essentieel om hierbij veel water te drinken. Innerlife werkt als een bezem en ruimt als het ware de troep in je darmen op. Deze vertering (veroorzaakt door de kruiden) zorgt voor gasvorming. Heb even geduld want dit gaat de komende dagen verdwijnen. Wanneer je nauwelijks ontlasting hebt kan dit duiden op obstipatie. Maar ook daar komt verandering in tijdens de detox fase.
Tijdens de detoxfase dient men op dag 1 & 4 de magnesiumsulfaat te nemen. Komt dit niet uit, neem dan de magnesiumsulfaat op de ochtenden dat je vrij bent, als dit andere dagen zijn maakt dat niet uit.
We adviseren om 7 dagen vol te maken. Vind je 5 dagen voldoende?
Begin dan op dag 6 en 7 met de derde fase (Keep calm & Cool down). Blijf wel doorgaan met de supplementen en spoelingen want op deze dagen komt er nog veel los!.
Tijdens de Keep calm & Cool down fase, is het van groot belang om de
PowerGoodies Innerfl or Probiotica, Chlorella en Green Kamut geheel op te maken. Deze drie PowerGoodies zorgen voor het herstel van je darmflora en je immuunsysteem. Wanneer je deze niet in zijn geheel op maakt kan herstel achterblijven.