“De 6 lichaamshoudingen die je spijsvertering weerspiegelen – een noodmaatregel van de natuur.”

In dit artikel lees je:

Dr. Mayr, een Oostenrijkse onderzoeksarts, heeft in zijn studies naar de uiterlijke kenmerken van slechte spijsvertering zes typen verkeerde houdingen ontdekt en benoemd. Deze houdingen zijn een noodmaatregel van de natuur en worden aangenomen om beschadigde spijsverteringsorganen te beschermen, mits er geen sprake is van andere gebreken of veranderingen, zoals verwondingen, tumoren, zwangerschappen, enzovoort.

 

Normale houding

Een normale houding is het uitgangspunt, waarbij het lichaam in evenwicht is.

 

Eendenhouding:

Een eendenhouding is het gevolg van verteringsletsel en een vergroting van de buikholte. De verslapte en met voedselresten gevulde darmlussen oefenen een grote druk uit op de naburige organen. Het lichaam neemt een “uitwijkhouding” aan om de gevoelige organen te beschermen, wat leidt tot een extra achterwaartse verplaatsing van het bekken, doorstrekking van de borstwervelkolom en verwijding en hogere positie van de borstkas.

 

Geef-achthouding:

Een geef-achthouding treedt op bij een sterk gevuld maagdarmkanaal met gassen (gasbuik), wat vooral in de bovenbuik meer ruimte vereist. Bij gespierde mensen leidt dit tot een strekken van de borstwervelkolom, versterkte borstkaswelving, een hoge stand van het middenrif en een naar achteren neigende onderbuik met een verlaging van de bekkenbodem.

 

Starthouding:

Een starthouding ontstaat door een vergroting van de buikholte als gevolg van chronische verslapping van de darmen, waardoor de buikholte-inhoud toeneemt. Dit leidt vooral bij minder gespierde mensen tot het naar boven doorstrekken van de lendenwervelkolom en het naar voren neigen van het bovenlichaam.

 

Slappehouding:

Een slappehouding wordt veroorzaakt door extra darmvulling en zwakke spieren, waardoor de verplaatsing van het zwaartepunt vooral wordt gecompenseerd door de wervelkolom boven te buigen (ronde rug). Bij kinderen en jongeren is deze houding vaak te zien.

 

Zaaiershouding:

Een zaaiershouding ontstaat door drekvulling en een ernstige, chronische darmverslapping, wat resulteert in een zakvormige drekbuik en deze houding. De druk van de drekbuik dwingt de achterwaartse kromming van het bovenlichaam af.

 

Grote trom dragerhouding:

De grote trom dragerhouding wordt veroorzaakt door een enorme toename van de buikholte-inhoud als gevolg van een grote gas- dan wel drekbuik. Een enorm naar voren en omhoog uitpuilende borstkas, compenserende bochelvorming van borstwervelkolom en inknikken van de lendenwervelkolom zijn gevolgen van deze ernstige aandoening van het spijsverteringsstelsel.

 

Symptomen van spijsverteringsproblemen en de gevolgen voor de gezondheid

Deze aandoeningen van de spijsverteringsstelsel kunnen leiden tot verschillende symptomen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, constipatie of diarree. Ook kunnen ze gepaard gaan met andere gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en huidproblemen. Het is dan ook belangrijk om aandacht te besteden aan een gezonde spijsvertering en eventuele klachten serieus te nemen.

 

Verbeter je spijsvertering en voorkom verdere schade met voeding, stressreductie en beweging

Dr. Mayr benadrukt dat deze houdingen een noodmaatregel zijn van de natuur om beschadigde spijsverteringsorganen te beschermen. Het is dan ook van groot belang om aandacht te besteden aan het verbeteren van de spijsvertering en het voorkomen van verdere schade. Dit kan onder andere door het aanpassen van de voeding, het verminderen van stress, het beoefenen van voldoende lichaamsbeweging en een goede detoxkuur.

 

Professioneel advies bij spijsverteringsproblemen: een stap naar herstel

Als je last hebt van spijsverteringsproblemen of denkt dat jouw houding wijst op een slechte spijsvertering, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Een arts of een specialist op het gebied van spijsverteringsproblemen kan je helpen bij het vaststellen van de oorzaak van jouw klachten en het opstellen van een behandelplan.

 

Gezonde groet,
Patrick Willems

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ontdek de Unieke Kracht van Innerwave Detox: Volwaardige Reiniging in 3 Krachtige Fases
Ontdek de Kracht van de 'Get Ready Fase': Waarom Innerwave Detox Uniek is Ben je op zoek naar een detoxkuur die verder gaat dan alleen sapjes en je lichaam op...
Lees verder
Het Belang van Ontgiften: Reinig je Lichaam voor een Gezonder Leven
In een wereld vol vervuiling en ongezonde voedingskeuzes lijkt het zelfreinigende vermogen van ons lichaam in gevaar te zijn. Vergelijkbaar met een stromende rivier die vervuiling kan wegspoelen, heeft ons...
Lees verder

Schrijf je in voor de online webinar

Heb je vragen en wil je graag meer weten over detoxen?

Schrijf je in voor de online webinar