Vitamine K in de media

Natto op Chopsticks

De laatste weken is er veel media-aandacht geweest voor vitamine K. Zo bleek uit een recent onderzoek in het CWZ-ziekenhuis dat mensen met ademhalingsproblemen een lagere vitamine K status hadden. Maar wat is vitamine K eigenlijk? En waar zit het in?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Er zijn verschillende vormen van de vitamine: vitamine K1 en dan zijn er ook verschillende vormen van vitamine K2 (menaquinonen).

Wat doet vitamine K en waar zit het in?

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Daarnaast speelt de vitamine een rol bij het gezond houden van de botten. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine K2 ook goed is voor het soepel houden van bloedvaten. Vitamine K2 wordt gemaakt door de darmbacteriën en zit in kaas, eigeel en kwark. Vitamine K1 zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli en kool. De rijkste voedingsbron van vitamine K2 is natto, een Japans gefermenteerd sojaproduct. In het westen is natto niet populair vanwege de typische geur en smaak.

  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *