Bloemkool kennen we doorgaans van de Hollandse pot, je weet wel, zoals je moeder het maakte met gekookte aardappels en een bal gehakt. Maar bloemkool is super veelzijdig! Wist je bijvoorbeeld dat je bloemkool ook als rauwkost kunt eten? Naast veelzijdig is bloemkool ook nog eens heel gezond en bevat onder andere beta-caroteen, luteïne, C, B1, B2, B3, B6, foliumzuur, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper, zink en jodium.

Bloemkool kun je ook prima gebruiken als vervanger van rijst of aardappelen, omdat het mondgevoel vergelijkbaar is, maar het dikmakende zetmeel ontbreekt. Vandaag dus een paar tips wat je met bloemkool kunt maken!

Pizzabodem

  • 1 grote bloemkool
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gedroogde oregano of tijm
  • 50 gram geraspte pecorino
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal ze fijn. Verdeel de kruimels op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze 25 minuten in de oven maar roer ze halverwege even om.
Laat de kruimels afkoelen en knijp daarna het overtollige vocht er uit. (in een kaasdoek of schone theedoek is het handigst). Meng daarna de bloemkool met het ei, tijm, kaas en peper en zout.
Verdeel daarna het mengsel gelijkmatig op de bakplaat. Zet de bodem nog ongeveer 20 minuten terug in de oven.
Beleg daarna je bodem met tomatensaus en je favoriete toppings. Bestrijk de randen met wat olijfolie en bak de pizza nog 20 minuten af.

‘Couscous’

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 handvol zongedroogde tomaat
  • 1 handvol groene olijven
  • 1 handvol zwarte olijven
  • 2 tomaten
  • 1 handvol pijnboompitjes
  • 1 handvol pistache noten
  • paar takjes rozemarijn
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zeezout naar smaak

Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal ze fijn. Hak de nootjes klein, en snij of hak de zongedroogde tomaten, olijven en verse tomaten in kleine stukjes. Meng de bloemkool samen olijfolie, zout en fijngehakte rozemarijn. Mix deze vervolgens met de olijven, tomaten, pijnboompitjes en pistachenootjes. Maak er een mooi bolletje van en serveer met een salade.

Gegrilde bloemkool

  • 1 bloemkool
  • 1 teentje knoflook
  • 75 gram geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 sneetje oud brood
  • olijfolie

Kook of stoom de bloemkoolroosjes ongeveer 5 minuten voor en verwarm de oven op 180 graden. Doe het brood, naaldjes van de rozemarijn, de knoflook, kaas en een scheutje olijfolie in de keukenmachine en mix dit tot kruimels. Voeg wat peper en zout toe. Doe de roosjes in een ovenschaal en strooi het broodkruim er over. Zet de schaal ongeveer 15 minuten in de oven. Check af en toe even of het broodkruim niet aanbrand. Lekker met een dipsausje van mayo/yoghurt met verse Italiaanse kruiden.