Appeltaart, een klassieker op veel verjaardagen! Maar…vaak met veel geraffineerde suiker er in! Deze variant bevat kokosbloesemsuiker, een goed alternatief voor geraffineerde suiker. Hij is door een kritisch publiek getest en met vlag en wimpel geslaagd!

Ingrediënten

  • 450 gram speltmeelappeltaart
  • 180 gram kokosbloesemsuiker
  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 grote eieren
  • handje havermout
  • 1,5 kilo appels (ik heb verschillende soorten gemixt, Elstar, Goudreinet en Jonagold)
  • 250 gram ongezwavelde rozijnen
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 citroen
  • wat bloem om je werkblad mee te bestuiven

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. We maken eerst het deeg voor de bodem. Schud het meel met de kokosbloesemsuiker in een beslagkom en meng het goed door elkaar. Snij de boter in blokjes en kneed dit door het meel. Voeg 2/3 deel van de geklutste eieren toe. Kneed het deeg nu verder tot het niet meer plakt en maak er een bal van (de bloem voorkomt dat je deeg vast gaat zitten aan de kom). Strooi wat bloem in een kom en leg de bal er in. Zet deze kom vervolgens in de koelkast terwijl je verder gaat met de vulling.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij de appels in kleine blokjes. Stop de appelstukjes in een grote kom, voeg de rozijnen en de eetlepels kaneel toe en schep dit goed door elkaar. Knijp er een beetje citroensap over heen.

Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met wat bloem. Verdeel het deeg in 2 stukken, je gebruikt 2/3 deel voor de bodem en de zijkanten en 1/3 deel voor de reepjes op de bovenkant.

Rol het deel voor de bodem uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 3 mm. Vet de springvorm (26 cm) in en leg het deeg hier in. Zorg ook dat je de randen goed bekleed. Geen paniek als je deeg breekt, je kunt het in de vorm gewoon aan elkaar ‘plakken’. Bestrooi de bodem van de taart met wat havermout en verdeel het mengsel voor de vulling over de taartbodem (de havermout voorkomt dat je bodem ‘nat’ wordt van het vocht uit de appels).

Rol de rest van het deeg uit tot een dikte van 3 mm en snijd lange repen van het deeg. Leg de deegreepjes kruislings over de taart en smeer ze in met het restant van het eimengsel. Schuif de taart de oven in en laat deze in 40 minuten goudbruin worden.

Voor de liefhebbers…deze taart is heerlijk met slagroom! De slagroom kun je makkelijk zoeten met Stevia.

Eet smakelijk!

Share