We zijn alweer bijna toe aan frisse, lichte ontbijtjes, maar in het staartje van de winter delen we vandaag nog een warm ontbijtrecept.
Havermout is een makkelijke en gezonde basis voor een verwarmend en voedzaam ontbijt. Deze glutenvrije pap kan je op veel verschillende manieren klaarmaken. Let wel op als je coeliakie hebt, want havermout is van zichzelf wel glutenvrij, maar kan door kruis’besmetting’ op het veld of in de fabriek toch een klein beetje gluten bevatten. Kies in dit geval voor gecertificeerd glutenvrije haver.
Havermout bevat vitamine B1, zink, magnesium, ijzer en voedingsvezels. De koolhydraten in havermout zijn de zogenaamde ‘goede’ koolhydraten; ze zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel en geven je langer een verzadigd gevoel.
Havermout bevat wel fytinezuur, een stofje dat er voor zorgt dat je voedingsstoffen minder goed opneemt. Het is aan te raden om de havermout een nachtje te weken met een drupje appelazijn of citroen, om de fytinezuur af te breken.

Dit recept bevat ook pastinaak. Je kunt groente het best in zoveel mogelijk maaltijden verwerken, om er genoeg van binnen te krijgen.
Pastinaak is één van de ‘vergeten’ groenten, maar ze zijn al een tijdje bezig met een comeback en zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar. Gelukkig maar, want de pastinaak heeft heel wat te bieden. Hij is rijk aan vezels, foliumzuur, kalium en anti-oxidanten, en heeft een geneeskrachtige werking. Pastinaak wordt ingezet bij herstel van ziekte, hoge bloeddruk, nierproblemen en reumatische klachten.

Ingrediënten

*1/2 peer
* 1/2 pastinaak
* 1 handje blauwe bessen
* 2 abrikozen, in stukjes
* 1 eetlepel macapoeder (of kaneel)
* 2 eetlepels havermout
* flinke scheut havermelk

Bereiden

Zet de havermout de avond van te voren in een kommetje water in de week.
Giet de havermout af en doe deze in de pan. Snijd de peer in stukjes, rasp de pastinaak en voeg deze toe samen met de havermelk. Breng aan de kook.
Voeg intussen de bessen, abrikozen, havermout en macapoeder toe.
Zet het vuur zacht en laat een paar minuten pruttelen, terwijl je blijft roeren. Houd in de gaten of het niet te dik wordt, en voeg nog wat havermelk toe indien nodig.
Als het een stevige pap is geworden, giet je het in een schaaltje.
Versier eventueel met granaatappelpitten, cacaonibs, een klontje kokosolie en vanillepoeder.