Het jaar is bijna voorbij en de dagen worden al korter, dit is altijd een mooi moment om even stil te staan bij wat je allemaal hebt meegemaakt het afgelopen jaar en om de balans op te nemen. De pieken en de dalen, het hoort er allemaal bij.

Ook worden de goede voornemens weer uit de kast gehaald, zoals stoppen met roken of minder snoepen. Maar in plaats van jezelf iets te ontzeggen, kan je ook iets toevoegen aan jouw dagelijkse gewoontes. Bijvoorbeeld vaker bewegen of gezonde tussendoortjes voor jezelf maken. Juist door iets toe te voegen aan je leven en te integreren, zal je automatisch slechtere gewoontes vanzelf laten vallen. En dat doe je dan omdat het goed voelt en je dat zelf wilt en niet omdat het 1 januari is.

Mijn goede voornemen is: s ’avonds lekker een glaasje zelf gemaakte KEFIR drinken.
Kefir is een symbiose van bacteriën en gisten. Het bevat allerlei rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, die van nature voorkomen in de darmen. Je hebt water- en melkkefir, ik ga voor de waterkefir, die is net even wat gezonder en ziet eruit als witte, glazige korrels. Door water, vijgen (of andere gedroogde vruchten) en suiker aan de kefir in een glazen pot toe te voegen komt er een fermentatieproces op gang. Zo brouw je heel simpel je eigen probiotische drankje. Het bevat B1, B2, B12, C, D, biotine en een aantal mineralen en essentiële aminozuren. Door het hoge vitamine B gehalte is restsuiker en alcohol in waterkefir minder belastend dan in andere zoete dranken.

Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om zo het bacterieel evenwicht in de darmen te herstellen. Verder wordt kefir ook gebruikt om te ontslakken. Het helpt bij darmproblemen, allergieën en dus voor een algehele betere gezondheid.

Met dit drankje doe je de goede beestjes in je darmen een groot plezier en daar pluk jij de vruchten van!
Het is ook nog eens heel simpel om te maken.

Doe in een glazen pot van 1,5 liter:
– 1 liter (gefilterd) water
– 2 gedroogde biologische vijgen (zonder zwavel en pesticiden)
– ongeveer 70 gram kefir
– 40 tot 70 gram biologische rietsuiker
– optioneel ½ biologische citroen
Laat twee dagen staan en voilà je eigen probiotica.

Proost, op een gezond 2016!