Wat kan ik nu eigenlijk nog eten? Ik zie door de bomen en het bos niet meer…

‘Wat is nu eigenlijk gezond?’ ‘Ik weet echt niet meer wat ik moet geloven hoor’. ‘De één zegt dit, de ander weer dat’. ‘Ik weet wel dat bepaalde dingen in mijn voedingspatroon niet gezond zijn maar ik zou niet weten wat ik dan moet veranderen’. ‘Ik zie door de bomen het bos niet meer…’ Deze opmerkingen hoor ik regelma-tig van mijn cliënten of als ik met familie en vrienden in gesprek ben.

Er zijn de laatste jaren veel nieuwe boeken over gezonde voeding en leefstijl verschenen. Boeken zoals de Voedselzandloper, Paleo, Oersterk, Broodbuik, Amber Alberda, 100% suikervrij en de Hormoonfactor hebben veel stof doen opwaaien. En dat is hartstikke mooi! Want laten we eerlijk zijn, de welvaartsziektes rijzen de pan uit. Het is echt de hoogste tijd dat we zelf weer de regie pakken en onze gezondheid in eigen hand nemen.

De overeenkomst die al deze leefstijlen hebben is dat ze je adviseren om te eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Laat fabrieksvoeding links liggen, eet zoveel mogelijk puur, onbewerkt en gevarieerd. Maar gebruik vooral je gezond verstand en denk logisch na. Want, hoezo is het normaal dat we spullen eten dat in de fabriek gemaakt worden?

Word je eigen goeroe!

Hoe zit dan met die gluten? Hoezo is suiker vergif? Maar melk is toch goed voor elk? Hoezo mag ik nu in-eens geen brood meer eten? Welke koolhydraten en vetten zijn nu wel of niet goed? Moet ik wel of geen tussendoortjes eten? Moet ik de hele dag op van die groene sapjes leven?

Laten we voorop stellen dat je natuurlijk helemaal niets moet ;-).

Zoals met alles in het leven zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Er is niet één waarheid. Want ie-dereen is uniek en leidt een ander leven. De een heeft een zittend beroep, de ander weer een lichamelijk zwaar beroep of draait misschien nachtdiensten. Misschien ben je wel een duursporter of hou je juist van krachttraining? Misschien heb je op dit moment wel veel stress door een hoge werkdruk of kinderen die veel van je vragen? Er bestaat gewoon geen klip en klaar voedingsplan of leefstijl die je ‘even’ kunt copy-pasten. Zo van, we volgen even 9 weken dit schema en we zijn weer helemaal fris & fruitig. Die vlieger gaat helaas niet op. En gelukkig maar.

Zelf heb ik ook een hele zoektocht afgelegd om te ontdekken wat bij mij past. Ik voel me inmiddels al een paar jaar heel goed bij een gluten-, lactose- en suikervrije leefstijl. Ik eet puur en onbewerkt, eet veel groen-ten, drink gezuiverd water. Ja ook die groene sapjes horen daarbij en twee keer per jaar een detox horen daarbij. Schommelingen in mijn gewicht en emoties, migraine, hoofdpijn, buikpijnklachten, vermoeidheid en endometriose zijn daardoor verleden tijd. Het gave is dat ook mijn cliënten verbetering ervaren. We bekijken samen wat bij hen past en ze integreren mijn adviezen in hun eigen leefstijl op een manier die aansluit in hun leven. Ze staan ’s morgens weer fit op, hebben geen suikerdips meer en over de hele de dag energie. Prik-kelbare darmklachten en andere gezondheidsklachten zijn verleden tijd en hun gewicht neemt af.

Daarom is het belangrijk om te kijken wat bij jou past, bij jouw leven. Leer weer luisteren naar je eigen li-chaam en ga uitproberen bij welke voeding jij je goed voelt. Krijg je een opgeblazen gevoel of een energie-dip na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd? Sta je ’s morgens moe op en neig je de hele dag naar het eten van zoetigheid om weer even door te kunnen? Ben je regelmatig trillerig en moét je dan echt meteen iets eten? Eet je eenzijdig en stiekem te weinig groenten? Drink je flink wat koffie op een dag om jezelf op de been te houden? Heb je ’s avonds een wijntje of twee nodig om te kunnen ontspannen? Kijk eens eerlijk naar jezelf en maak kleine aanpassingen in je voeding. Laat eens een paar weken de suikers of gluten weg en kijk dan wat er gebeurt. Want wat zijn nu een paar weken op een heel mensenleven?

En als je er dan echt niet uitkomt, ga dan op zoek naar een voedingscoach bij jou in de buurt. Ze helpen je graag opweg zodat jij daarna zelf verder kunt en gezond, energiek door het leven kan gaan.

Geniet van de komende feestdagen samen met familie en vrienden en maak van 2016 jouw vitaalste jaar ooit!

Lieve gezonde groet,
Meta