Nasi wordt in bijna alle Nederlandse huishoudens wel gegeten. Het is alleen jammer dat veel mensen gebruik maken van de kant-en-klare mixen in de welbekende gele zakjes. En dat terwijl het zo eenvoudig is om je kruidenmix en saté-marinade zelf te maken! Ik heb weliswaar geen indische roots, maar dit is hoe ik hem het liefst maak!

Maak altijd een grotere hoeveelheid, niet alleen handig als je veel eters hebt, maar ook om in te vriezen voor als je een keer weinig tijd hebt om te koken.

Voor 6 personen:

Kip satéstokjes

  • Voor ongeveer 2 tot 3 stokjes per persoon heb je aan 1 kilo kipfilet genoeg. Kies biologische kipfilet.
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse gember, geraspt
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 1 rode peper, zaadjes verwijderd, fijngesneden
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 150 ml ketjap manis (het liefst van het merk Bango, deze gebruikt palmsuiker)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • snufje zout
  • Eventueel wat water

Snij de kip in blokjes. Maak de marinade door alle ingredienten te mengen in een RVS kom. Laat de kip het liefst de hele nacht marineren, maar minimaal 2 uur. Maak daarna satestokjes door de kip aan de stokjes te rijgen. Bak ze op de bbq of grillplaat.

De rijst voor in de nasi

  • 500 gram zilvervliesrijst
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kardemonpeulen
  • 1 blaadje laurier

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking, maar voeg kurkuma, laurier, kaneel en kardemonpeulen toe tijdens het koken. Giet de rijst af en verwijder de kruiden. Laat de rijst afkoelen.

Tip: Je kunt de kardemonpeulen eventueel in een thee-eitje doen, dan kun je ze er later makkelijker uit halen. Ze zijn soms lastig terug te vinden. Ze zijn niet lekker als je er per ongeluk 1 in je mond krijgt..

De nasimix

  • 300 gram biologische varkens- of kipfilet
  • (optioneel) 100 gram spekreepjes
  • (optioneel) 100 gram hollandse garnalen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 rode uien, fijn gesnipperd
  • ½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ theelepel gemalen laos
  • ½ theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 3 theelepels gemalen gemberwortel (djahé)
  • 1 prei, fijngesneden
  • 3 wortels, in blokjes gesneden
  • ½ spitskool, fijn gesneden
  • 1 rode peper, fijngesneden. (afhankelijk van hoe pittig je het wilt kun je de zaadjes laten zitten)
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2-4 eieren, geklutst

Bak het vlees met de ui, knoflook, koriander, laos, kurkuma en gember in een wok in enkele minuten gaar. Voeg de peper en verse groenten toe en roerbak het geheel enkele minuten. Voeg dan de afgekoelde rijst toe en roerbak de rijst met de groenten en vlees goed door. Maak ondertussen omeletjes van de geklutste eieren en snij die in reepjes. Voeg deze toe aan de nasi. Breng de nasi op smaak met sambal en ketjap.

Pindasaus

  • 2-4 eetlepels goede pindakaas
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 -2 theelepels sambal oelek (afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben, proef even voor je de volgende theelepel toevoegt)
  • scheutje ketjap manis
  • water

Mix alles in een steelpannetje, voeg extra water toe als de saus te dik wordt of voeg extra pindakaas toe als de saus te dun is.

Zoetzure komkommer

  • 1 komkommer, in dunne plakjes
  • ½ rode ui, fijngesnipperd
  • 1 kleine rode peper, zaadjes verwijderd
  • 5 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • beetje zout

Meng alles door elkaar en laat minimaal 2 uur intrekken.
Serveer met kroepoek (ook lekker om zelf te bakken in kokosolie), gebakken uitjes, gebakken kokosraps met pinda’s.. wees creatief!

Share