Wat doe jij allemaal met courgette?

Courgettes zitten vol met gezondheid:

Een courgette bevat veel vezels en weinig calorieën. Goed voor je darmen en voor de lijn dus!

Ze zijn rijk aan kalium en bevatten veel magnesium, vitamine B1 en vitamine B9.

–         Kalium heeft invloed op de overdracht van zenuwprikkels, de aanmaak van lichaamseiwitten, en je interne vochthuishouding. Het helpt ook bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam.

–         Magnesium is belangrijk voor o.a. de ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten, de vorming van gezonde tanden en botten, en helpt bij spanning en stress.

–         Vitamine B1 is belangrijk voor een gezond maagdarmstelsel, zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel.

–         Vitamine B9 (foliumzuur) is belangrijk voor de productie van rode bloedlichaampjes, en is nodig voor de celdeling.

Courgettes zijn heel veelzijdig. Ze zijn superhandig zelf te verbouwen en één plant geeft al een grote oogst.

Je kunt ze rauw eten maar ook stomen, koken, bakken, grillen. En omdat ze niet zo’n uitgesproken smaak hebben, kun je ze prima verwerken in allerlei gerechten. Je kunt er met een spirelli spaghetti van maken, je kunt ze door een brownie doen, door pannenkoekbeslag en andere baksels, om ervoor te zorgen dat je zonder het te merken meer vezels, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Voor bij een soepje is dit brood een heerlijk bijgerecht. En de volgende dag heb je je lunch al klaar!

Recept Courgettebrood

Ingredienten:

  • 1 courgette
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • ½ tl karwijzaad
  • Scheutje water
  • 150 gr haver
  • 150 gr boekweitmeel
  • 4 eieren
  • Snuf zout
  • 100 ml havermelk
  • 1 flinke hand pompoenpitten of zonnebloempitten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Bak de courgette met de ui en knoflook in kokosolie. Voeg de kurkuma, komijn en karwijzaad erbij.

Voeg een scheutje water toe en laat het stomen voor 10 minuten.

Doe in een mengkom de haver, boekweitmeel, eieren, zout, havermelk bij elkaar en meng goed. Voeg de courgette toe als deze klaar is.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en stort het mengsel in de vorm.
Strooi de pitten erover.

Zet het brood 45 min in de oven en laat goed afkoelen. Warm is ook heerlijk, maar dan kun je het moeilijker snijden.