Wel of geen cholesterolmedicatie?

Wist u dat de medische richtlijn is de patiënt eerst een poging te laten ondernemen om het te hoog cholesterolgehalte weg te werken via een verandering van het voedingspatroon. Het is pas indien de arts na 3 tot 6 maanden merkt dat het anders eten niet of onvoldoende werkt, de arts medicatie zal inzetten. Echter zie je helaas in veel gevallen dat artsen deze stap overslaan!

Dit ligt niet altijd aan de arts, maar vaak ook aan de patiënt zelf. We zijn namelijk allemaal een beetje lui als het op beweging en voeding aan komt. Geef me maar een pilletje, dan ben ik er van af en kan ik weer door.

Helaas denken we hier echt te makkelijk over, als we honger hebben vullen we het lichaam en voeden we het niet. Honger wordt gezien als iets vervelends, het komt ongelegen, het is een obstakel om door te kunnen. Er wordt gewoon niet nagedacht of die vulling ook daadwerkelijk wel voeding is! Het is uitstel van executie! Als het olielampje in de auto begint te branden, haal je ook het lampje er niet uit, maar gaan we naar de garage en laten de olie vervangen door goede olie!

Je cholesterol verlagen kun je in veruit de meeste gevallen ook met de juiste voeding realiseren. Het krijgen van een hoog cholesterol, komt immers ook door een slechte levensstijl. Met een goede levensstijl los je het ook weer op. Vandaag de dag krijgt men massaal statines (cholesterolverlagers) voorgeschreven en wordt er nauwelijks naar voedingstekorten gekeken. Het gebruik van statines is niet geheel ongevaarlijk (1). Het lichaam maakt 90% van de cholesterol zelf en het overige komt via de voeding.

Je moet je ook afvragen, waarom de cholesterol verhoogd is! Cholesterol is heel belangrijk voor het lichaam, zonder cholesterol is er geen leven. Het is belangrijk voor de gal, hormonen en celmembranen. Hiernaast is het een belangrijk onderdeel voor de opbouw van het zenuwstelsel. Niet geheel onbelangrijk dus. Het lichaam gaat cholesterol verhogen als de o.a. de celmembranen van de bloedvaten niet meer in een goede conditie zijn, het gebruikt dan juist cholesterol om dit te repareren. Gaan we statines gebruiken, dan kunnen de celmembranen zich ook niet goed herstellen en blijft het lichaam de cholesterol juist verhogen.

Cholesterol wordt in de lever gemaakt. We hebben dan HDL en LDL cholesterol, respectievelijk het goede en het ‘slechte’ cholesterol. LDL cholesterol is nodig voor de celmembranen, als de celmembranen genoeg hebben, nemen ze geen LDL meer op. Het HDL zorgt er dan vervolgens voor dat het overtollige LDL wordt afgevoerd, waarna het verzameld wordt in de lever en het verder wordt uitgescheiden via de gal.

Het vervelende is echter dat door onze slechte voeding de LDL cholesterol kan oxideren en dan vervolgens plakkerig wordt en aan de wanden van de bloedvaten blijft kleven. Het is dus niet het LDL cholesterol, maar het geoxideerd cholesterol wat problemen geeft aan de gezondheid.

Vezels uit voeding, vitamine E en omega 3 vetzuren voorkomen o.a. dat het LDL cholesterol kan oxideren. We zouden daarom meer vezels uit groenten, fruit en noten moeten gaan eten. Ook moeten we meer vetten uit vis en noten eten, dan uit vlees. De vitamine E komt ook voor in noten en vis, deze zitten er van nature in, omdat ze voorkomen dat het omega 3 niet kan oxideren. In vis zitten omega 3 vetzuren en deze zorgen er ook voor dat je bloed gezond blijft en voorkomen de oxidatie. Noten zitten boordevol vezels! Als het lichaam vezels verwerkt, wordt er gal aangemaakt. Als er gal wordt geproduceerd, gaat het lichaam vet in de vorm van cholesterol uit het bloed halen. Op deze manier houdt je het lichaam gezond met vezels. Helaas zit er in je broodje kaas te weinig vezels. Beter dus noten, zaden, pitten, groenten en fruit en dan pas brood. Eet je brood, koop dan zuurdesem waar geen tarwe in zit en combineer dit met groenten, noten en zaden e.d.

Zo is er nog een hele waslijst aan voedingsmiddelen die de cholesterol gezond houden. Als je door je voedingspatroon al meer richting hierboven te verschuiven en meer te gaan bewegen, ga je merken dat het al gaat verbeteren. Indien de klachten blijven, adviseer ik om een orthomoleculair therapeut te raadplegen.

 

  • Statin Therapy: Review of Safety and Potential Side Effects.

Aschwin van Diermen
www.leny-mathiz.nl
www.innerfresh.nl