In de winter eten we anders dan in de zomer. In de winter hebben we veel meer behoefte aan verwarmende maaltijden en mag het wat meer vullen. Het kost ons lichaam natuurlijk meer energie om warm te blijven en daar mag wel iets tegenover staan. In de zomer heeft fris en licht eten voor veel mensen de voorkeur.
Deze soep is door de gember en de cayennepeper heerlijk pittig en verwarmend. Maar je doet je lichaam er ook op andere gebieden een plezier mee!
Wist je dat gember ontstekingsremmend werkt? Het wordt ook vaak ingezet bij misselijkheid, griep, artrose, spijsverteringsproblemen en ter preventie van kanker.
Kurkuma is ook zo’n supermiddel met ontstekingsremmende werking. Het is familie van de gember en wordt o.a. ingezet bij wondjes, pijn, depressie en ter preventie van kanker.
 
Deze twee knolletjes verwerk ik altijd graag in allerlei gerechten. Er liggen altijd verse knollen in mijn keuken, en de potjes met poeder gaan er ook snel doorheen. De smaken doen het altijd goed in een curry, maar je kunt er bijvoorbeeld ook in een omeletje verwerken.
Ik zet deze winter dagelijks een pot thee van wat plakjes gember en kurkuma. Heerlijk!

Ingrediënten

voor 6 personen:
1 el kokosolie
2 tenen knoflook
1 ui
1 cm verse kurkuma
1 cm verse gember
2 zoete aardappels
1/2 bloemkool
1/2 pastinaak
1 tl cayennepeper
1 1/2 liter bouillon
evt 1 mespuntje gele sambal
zout, peper
verse koriander

Bereiden

Snipper de ui en snijd de knoflook, gember en kurkuma fijn. Als je geen verse gember en kurkuma in huis hebt, kun je evt ook potjes kruiden gebruiken.
Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook, gember en kurkuma een paar minuten.
Snijd de bloemkool, de zoete aardappel en de pastinaak in grove stukken, doe ze in de pan en strooi de cayennepeper erover. Bak even mee en voeg dan de bouillon toe (gebruik liefst bouillonblokjes zonder gist/E621/monoglutamaat/gistextract).
Voeg een mespuntje gele sambal toe en laat het ongeveer 15 minuten pruttelen.
Pureer de soep, breng op smaak met zout en peper en serveer met een takje verse koriander.