Heb je dit weekend een gerecht nodig voor veel mensen die je vooraf kan klaarmaken? Dan is deze moussaka een gegarandeerd succes!

Moussaka is een gerecht op basis van aubergine. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken is Moussaka een gerecht die zijn oorsprong vind in Turkije en het Midden-Oosten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend. De versie die wij westerlingen vooral kennen in de Griekse variant met aardappels, gehakt en bechamelsaus.

Ik heb een kruising gemaakt tussen de 2 keukens, wel met aubergine, gehakt en bechamelsaus, maar met oosterse kruiden en zoete aardappel.

Ingrediënten

  • 400 gram lamsgehakt
  • 1 grote zoete aardappel (liefst de oranje, genoeg voor 1 laag)
  • 2 aubergines
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 ml gezeefde tomatensaus (passata)
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels za’athar (Jonnie Boer, original spices, verkrijgbaar bij de grotere supermarkten)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 75 gram feta of percorino (geraspt)

Voor de bechamelsaus:

  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 eetlepels speltbloem of boekweitmeel
  • Amandelmelk

Bereiden

Snij de aubergine in plakken van ongeveer een halve cm. Leg ze uit en bestrooi ze met zout. Laat ongeveer 30 minuten staan.

Snij ondertussen de zoete aardappel ook in plakken van een halve cm (niet te dik!) en gril deze aan beide kanten in een grillpan/grillplaat. Leg ze daarna apart op een bord.

Spoel de aubergines af en dep ze even droog. Grill daarna ook alle plakken aubergine aan beiden kanten en leg ze ook apart op een bord.

Snipper de ui en fruit deze glazig samen met de knoflook aan in een braadpan. Voeg het gehakt toe en bak dit mee.

Voeg de kaneel, za’athar, tomatenblokjes, azijn en passata toe. Roer alles goed door en laat op een laag vuur even pruttelen terwijl je de bechamelsaus maakt.

Voor de bechamelsaus smelt je eerst het kokosvet in een pannetje. Voeg dan het meel/bloem toe en roer met een garde tot een bol. Voeg dan beetje bij beetje wat melk toe tot je en mooi consistente saus krijgt. Er mogen geen klontjes in zitten!

Nu gaan we de moussaka opbouwen! Begin met een laagje aubergines, dan wat van de gehaktsaus en daarna wat bechamelsaus. De volgende laag is zoete aardappel, gehaktsaus en bechamel en zo verder..eindig met gehakt- en daarop de bechamelsaus. (ik kon in mijn schaal 3 lagen maken).

Als laatste gaat de geraspte kaas erover en dan mag de schaal nog ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven. (180 graden)

Share