Regelmatig heb ik een serieuze ‘bakaanval’ en duik ik een dagdeel de keuken in. Soms is de aanval zo ernstig dat er vooral nieuwe recepten uitgeprobeerd moeten worden. Vaak dient een recept zich gewoon in mijn hoofd. Hoe leuk is het als het dan ook nog lekker is. En nog leuker als het een 2-in-1 recept blijkt te zijn! Eén keer ingrediënten bij elkaar gooien, twee keer plezier. We willen allemaal wel gezond eten maar het moet niet te ingewikkeld zijn en te lang duren allemaal toch?

Met dit recept maak je hartige muffins die handig zijn voor in de lunchtrommel, én poffertjes voor bij de lunch of het avondeten. En het leuke is: er zit nogal wat groente in dus mijn kleine groente-weigeraars hebben zo stiekem toch weer wat van dat spul binnengekregen!

Dit recept is ook volledig gluten-, suiker- en zuivelvrij.

Ingrediënten:

  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram havermout
  • 50 gram walnootmeel
  • ½ courgette
  • 1 avocado
  • 1 zoete aardappel
  • 6 eieren (let op! 2 eieren pas toevoegen als je de poffertjes gaat maken)
  • 1 eetlepel psylliumvezels
  • 1 eetlepel wijnsteenzuurbakpoeder
  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie
  • snufje zout
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel citroengras
  • flinke scheut havermelk (let op! voor het poffertjesonderdeel)
  • kokosolie, om in te vetten

Bereiden

De muffins:

  • Schil de zoete aardappel, snijd hem in stukjes en kook hem 10 minuten.
  • Maak evt zelf meel van walnoten door de noten in een koffiemaler fijn te malen.
  • Smelt de kokosolie en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng alle ingrediënten behalve 2 eieren en de havermelk in een kom en pureer het tot een gladde massa.
  • Vet een muffinbakblik in, of doe muffinvormpjes in het bakblik, en schep het beslag tot de rand in de vormpjes.
  • Garneer evt met een halve walnoot per muffin.
  • Zet de cakejes 30 minuten in de oven.

De poffertjes:

  • Voeg aan het overgebleven beslag 2 eieren toe en een scheut havermelk. Gebruik zoveel havermelk tot je een lobbig vloeibaar beslag krijgt.
  • Smeer de poffertjespan in met kokosolie, en maak met het beslag de poffertjes.
  • Als je geen poffertjespan hebt, kun je een grote koekenpan gebruiken en kleine pannenkoekjes maken.
  • Serveer de pannenkoekjes warm met een klontje roomboter.

Eet smakelijk!

Share