Nooit meer een opgeblazen gevoel

Je kent het wel, dat opgeblazen buikgevoel. En die buik die er ’s avonds uitziet alsof je zwanger lijkt. Welke oorzaken heeft zo’n opgeblazen buik en vooral, wat kan je doen om dit te vermijden? We zetten het even voor jou op een rij.

Een opgeblazen buik kan meerdere oorzaken hebben.
Candida als boosdoener
Komt je opgeblazen gevoel vooral voor na een maaltijd? Dan kan het zijn dat je te veel suikers binnengekregen hebt. Daardoor kan er een wildgroei aan Candida albicans ontstaan. Dit is een schimmel die zich voedt met suikers.

Prikkelbaredarmsyndroom
PDS – ook wel gekend onder de benaming spastische darm – kan eveneens een reden zijn waarom je buik gaat opzwellen. De klachten kunnen nogal variëren. Sommigen hebben krampen en diarree of net verstopping. Anderen worden er zelfs depressief door. Ook stress kan PDS veroorzaken, want stresshormonen doen je spijsvertering vertragen.


Heb je een antibioticakuur gevolgd, dan kan het zijn dat je microbioom uit balans is. De slechte bacteriën hebben dan de overhand gekregen in je darmen. En daar komen problemen van. Elke ziekte begint in de darmen. Een wijze uitspraak van Hippocrates.


Misschien is de oorzaak wel een ernstig geval van obstipatie.
Ons systeem is eigenlijk zo gemaakt dat ons lichaam na iedere maaltijd gaat verteren. Zo wordt het schoongemaakt en is er opnieuw plaats voor de volgende maaltijd. Regelmatig naar het toilet gaan moet dus een routine zijn. De één gaat al wat vaker dan de ander, maar het mag toch niet te lang duren, anders krijg je een verstopping en weer datzelfde zware buikgevoel.
Eventueel kan je een bepaalde allergie hebben of zelfs een auto-immuunziekte door een slechte darmgezondheid.

Wat doe je eraan?
Specifieke klachten vragen om specifieke remedies.
Candida kan je vermijden door geen of zo weinig mogelijk geraffineerde suikers te eten. Ook kan je best bier, wijn, brood, kaas, paddenstoelen, sojasaus en ketchup vermijden. Een pre- en probioticakuur is trouwens een goed idee voor wie last heeft van Candida, want geraffineerde middelen doen de goede bacteriën in je darmen verdwijnen.
Diezelfde kuur is ook een aanrader bij iemand met prikkelbaredarmsyndroom. Wie hierdoor veel pijn heeft, kan best ook bij een expert te rade gaan voor persoonlijk voedingsadvies.
Obstipatie kan je voorkomen door het eten van vezels, het drinken van veel water en het vaak bewegen.


Naast specifieke remedies, zijn er ook algemene zaken waar je kunt op letten om nooit meer last te hebben van een opgeblazen gevoel.
Kleine porties eten, goed kauwen, tijd nemen voor je maaltijd, veel bewegen, verse muntthee drinken, sap van aloë vera drinken voor de maaltijd, gefrituurd eten vermijden … het zijn kleine stappen, maar ze kunnen een groot verschil maken.

  ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *