Migraine door voedselovergevoeligheid

Ongeveer 20 procent van de bevolking krijgt ooit in zijn of haar leven last van migraine. Voor migrainepatiënten is het belangrijk om uit te zoeken welke factoren een aanval kunnen uitlokken. Van stress en hormonen (ook pilgebruik) is bekend dat ze de kans op migraine vergroten. Daarnaast is er een verband tussen voeding en migraine. Maar ieder mens is anders. Is voeding van invloed op jouw hoofdpijn of migraine?

Voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) alcohol, chocolade en kaas kunnen bij sommige mensen een migraineaanval uitlokken. Het E-nummer E621, ofwel MonoNatriumGlutaminaat (MSG, Ve-tsin) is eveneens een trigger voor migraine.  Ook vasten of een maaltijd overslaan kan een migraineaanval triggeren, door het snel dalen van de bloedsuikerspiegel.

Voedselovergevoeligheid

Een overgevoeligheid voor een voedingsmiddel moet niet worden verward met een allergie. Een allergie kan levensbedreigend zijn. Bij de veel voorkomende voedselintolerantie is er een vertraagde biologische reactie die niet levensgevaarlijk is, maar slechts een onaangenaam effect geeft, zoals migraine. De reactie kan wel tot 72 uur na het eten van een voedingsmiddel optreden. Als je overgevoelig bent, gaat het vaak niet om één product, maar om een combinatie van voedingsmiddelen.

Uitzoeken overgevoeligheid

Om uit te zoeken waar je op reageert kan het bijhouden van een voedingsdagboek helpen. Vanwege de vertraagde reactie op een voedingsmiddel, is het uitzoeken vaak niet eenvoudig. Je moet niet alleen kijken naar wat je de dag vóór een migraineaanval hebt gegeten, maar ook naar de dagen ervoor.

Een hulpmiddel om voedingsmiddelen waar je op reageert op te sporen, is een voedselintolerantietest. Je bloed wordt dan onderzocht op de aanwezigheid van voedselspecifieke IgG-antistoffen. Uit verschillende onderzoeken bleek dat het opsporen van de IgG-antistoffen en vervolgens het vermijden van de voedingsmiddelen, een voordeel kan opleveren voor migrainepatiënten. In enkele studies kregen de proefpersonen naast het dieet ook een probioticum (voedingssupplement met goede darmbacteriën). IgG-voedselintoleratietesten worden helaas niet vergoed uit de basiszorgverzekering.

Tot slot

Naast voedingsfactoren zijn er nog veel meer oorzaken en uitlokkers van migraine. Een natuurdiëtist, arts of gespecialiseerd therapeut kan je helpen bij de zoektocht. Het voorkomt ook dat je (misschien wel onterecht) belangrijke voedingsmiddelen gaat weglaten, waardoor er tekorten ontstaan. Omdat de darmfunctie invloed heeft op hoofdpijn en migraine, zal een behandelaar ook naar het algehele functioneren van de darmen kijken.

  , ,


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *