Een goede gezondheid begint in de darmen

Een goede gezondheid begint in de darmen

Je darmen houden zich bezig met het verteren van voedsel en de stoelgang. Maar ze doen nog veel meer! Je darmen komen niet alleen in aanraking met voedingsstoffen, maar ook met bacteriën en virussen. De darm beslist of deze stoffen goed zijn en moeten worden opgenomen, of onschadelijk moeten worden gemaakt. Je darmen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem.

Een goede darmflora is daarbij noodzakelijk. De bacteriën in je darmen produceren melkzuur, wat de zuurgraad (pH) in de darm verlaagd. Ziekteverwekkers kunnen minder goed overleven in een zuur milieu.

Antibiotica en laxeermiddelen kunnen een aanslag vormen op je darmflora. Maar ook een stevige buikgriep en verkeerde voedingsgewoonten kunnen je darmflora veranderen. Het gevolg: winderigheid, onduidelijke klachten in de onderbuik, diarree of obstipatie.  Als je darmflora langere tijd verstoord is, kan het zinvol zijn om een natuurdiëtist of darmtherapeut te raadplegen. Deze kan een paar eenvoudige testen uitvoeren. Maar ook met de juiste maatregelen kan het wel twee maanden duren voor de flora weer is hersteld.

Tips voor een gezonde darmflora

  • Eet veel vezels (vooral uit groente en fruit)
  • Vermijd suiker en witmeelproducten (pasta, bloem) en witte rijst
  • Drink alcohol met mate
  • Vermijd waar mogelijk chronische stress
  • Gebruik geen laxeermiddelen

  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *